14 Mart 2009 Cumartesi

Vistayı Hızlandırmanın Yolları -4

Çok Çekirdekli işlemcileri Hızlandırın

Eğer çok çekirdekli işlemcilere sahipseniz, bazı programların işlemcinizin hızını düşürmesine izin vermeyin. Bilindiği gibi bazı programları işlemciyi adeta sömürür. Bu programları tek tarafa alıp, diğer programlarınızın boş olan işlemci tarafından rahatça çalışmasını sağlayabilirsiniz. Bunun için; Klavyedeki Ctrl+Shift+Esc tuşlarına basıp, Windows Görev Yöneticisi ni açın. Açılan pencereden İşlemler i seçin. Burada sistemi zorlayan programa Mouse ile sağ tıklayıp, Benzeşmeyi Ayarla ya tıklayın. İşlemci Benzeşmesi adı altında açılan penceredeki CPU0, CPU1 seçeneklerinden, sadece bir CPU seçin

Vista Hızlansın

Vistadaki yavaşlığın sebebi, Vistanın Güç koruma modunda enerji tasarrufu yapmak için, CPU (işlemci) %50 güçte çalıştırıyor olabilir. Bu durumu düzeltmek için; Denetim Masası ndan, Güç Seçenekleri ne girin. Buradan Yüksek Performans a ayarlarsanız, İşlemciniz tüm hızıyla çalışacaktır.

Kişisel Bilgilerinizi Gizleyin

Fotoğraflarınıza ve Şarkılarınıza pek çok bilgi ekleyebilirsiniz. Ancak dosyalarınızı paylaşmak isterken, bu bilgileri paylaşıma kapatabilirsiniz. Bunun için; Bilgi girdiğiniz dosyaya Mouse ile Sağ tıklayın. Sonra Özellikler den Ayrıntılar sekmesine tıklayın. Buradaki Özellikleri ve Kişisel Bilgileri Kaldır a tıklayın.

Eski Bir Programı Vista da Çalıştırmak

Elinizdeki bir programı Vista da çalıştıramıyorsanız, bunun için; Önce Yardım a girip, Uyumluluk Modu şeklinde bir arama yapın. Çıkan sonuçlardan Program Uyumluluk Sihirbazını Başlatma seçeneğini seçip, sonraki adımları takip ettiğinizde, programınız çalışacaktır.

Windows Media Player'ı Mini Modda Açmak

Bundan sonra devamlı Windows Media Player'ın mini modda açılmasını istiyorsanız; Windows Media Player ı açın, Araçlar > Seçenekler > Yürütücü Başlığındaki Bu metni içeren dosya adları için mini playerı başlat satırına **** yazın. Böylece artık dinleyeceğiniz tek şarkılar için Windows Media Player, mini modda açılacaktır.

Dolaşmayı Başlat Sesini Kapatmak

Dolaşmayı Başlat Sesini Kapatmak için; Başlat > Aramaya Başla satırına mmsys.cpl yazın. (ses penceresine denetim masasından da erişebilirsiniz) Ses Efekti bölümünü açıp, Windows Gezgini Bölümünden Dolaşmayı Başlat ı tıklayın, aşağıdaki Ses Efekti bölümünden Yok seçeneğini seçip, uygula deyin.

CRT Monitörlerde Cleartype Özelliğini Kapatmak

Normalde LCD monitörlerde okunabilirliği kapatmak için geliştirilen Cleartype yazı efektini, CRT monitör de kullanmak istemiyorsanız; Masaüstünde sağ tıklayıp, Kişiselleştirme > Pencere Rengi ve Görünümü > Daha çok renk seçeneği için klasik görünüm özelliklerini aç ı tıklatın. Gelen görünüm ayarları menüsünden, Efektler > Cleartype olan seçili bölümü Stardart olarak değiştirin.

Önizleme Bölmesini Kullanmak

Vista da bazı formattaki dosyaları (mp3,pdf,avi,mpeg, text, doc vb.) hiç açmadan ekranın sağındaki önizleme bölmesinden içeriklerini görüntülemek isterseniz; İşlemi yapmak istediğiniz Klasörde sağ üstte Düzenle > Yerleşim > Önizleme bölmesini seçin. Artık dosyaları açmadan sağdaki bölmeden içeriklerini görebilirsiniz.

Vista Açılışında STOP 0x0000007B INACCESSABLE_BOOT_DEVICE Hatasını Gidermek

Başlat > Çalıştır ı açıp, komut satırına regedit yazın ve açılan pencerede, HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\Msahci yolunu izleyin. Sağ bölmedeki START değeri üzerinde çift tıklayıp, 4 olan ondalık değeri 0 olarak değiştirin.

Görev Çubuğundaki Önizleme Resimlerini Devre Dışı Bırakmak

Fare işaretçisini görev çubuğu üzerinde, herhangi bir simgenin üzerine getirdiğinizde beliren küçük ön izleme pencereleri, belirli bir sürenin sonunda değil de fare işaretçisini uzaklaştırdığınızda kapanır. Eğer bu önizleme özelliğine ihtiyaç duymuyorsanız, onu kolayca devre dışı bırakabilirsiniz. Bunun için, Görev Çubuğuna mouse un sağ tuşuyla tıklayın ve Bağlan menüsünden Özellikleri seçin. Görev çubuğu ve Başlat Menüsü Özellikleri penceresinde, Görev Çubuğu sekmesine geçin. Pencere Ön izlemelerini göster (Küçük Resimler) seçeneğinin onay işaretini kaldırıp, Tamam ı tıklayarak değişiklikleri onaylayın. Bilgisayarı yeniden başlatın. Yeniden ihtiyaç duyduğunuzda, Görev Çubuğu ve Başlat Menüsü Özellikleri penceresinden etkinleştirebilirsiniz.

Kullanıcı Hesabı Denetimini Kapatın

Kullanıcı Hesabı Denetimi, günlük gerçekleştirdiğiniz birçok işlem esnasında ikide bir çıkıp, sizden onay bekler. Bu durum can sıkıcı olabilir. Eğer Kullanıcı Hesabı Denetimini devre dışı bırakmak isterseniz; Önce Denetim Masası nı açın. Arama kutucuğuna kul dene yazıp Kullanıcı Hesapları başlığının altındaki Kullanıcı Hesabı Denetimi'ni (UAC) aç veya kapat a tıklayın. Sonra da UAC seçeneğinin yanındaki tiki kaldırın ve onaylayın. Yaptığınız değişikliğin etkin olması için Bilgisayarınızı yeniden başlatın.

Başlangıçta Yüklenenleri Devre Dışı Bırakmak

Başlangıçta yüklenen ve pek ihtiyacınız olmayan bazı özellikleri iptal ederek, sisteminizi bir nebze olsun hızlandırabilirsiniz. Bunu gerçekleştirmek için; Başlat menüsündeki arama kutucuğuna msconfig yazın ve onaylayın. Açılan penceredeki Hizmetler sekmesine tıklayın. Aşağıdaki hizmetleri devre dışı bırakın. Çevrimdışı dosyalar (Eğer çevrimdışı dosya eşitlemeyi kullanmıyorsanız) Tablet PC Giriş Servisleri (Eğer tablet PC'niz yoksa) Terminal Services Yapılandırması Fax (Eğer fax modem kullanmıyorsanız)

Gereksiz Windows Özelliklerini Devre Dışı Bırakın

Windows Vista, başlangıç servisleri dışında da ayrı olan özellikleri de devre dışı bırakabilirsiniz. Bunun için; Önce Denetim masası nı açın ve arama kutucuğuna prog yazın. Çıkan ilk sonuçta Programlar ve Özellikler başlığı altındaki Windows özelliklerini aç veya kapat a tıklayın ve aşağıdaki hizmetleri devre dışı bırakın. Dizin Oluşturma Hizmeti Uzaktan Değişiklikleri Sıkıştırma Tablet PC İsteğe Bağlı Bileşenler Windows DFS Çoğaltma Hizmeti Windows Fax ve Tarama (Eğer bir fax modem kullanmıyorsanız) Windows Toplantı Alanı (Eğer Live Meeting servisini kullanıyorsanız)

Otomatik Disk Birleştirmeyi Kapatın

Windows Vista'nın sürekli açık olan defrag özelliği sistemin yavaşlamasına sebep olabiliyor. Halbuki belirleyeceğiniz bir zaman diliminde, sabit diskinizin birleştirme işlemini seçebilirsiniz. Bu özelliği devre dışı bırakmak için; Başlat menüsündeki arama kutucuğuna disk yazın ve Disk Birleştirici yi açın. Zamanlamaya göre çalıştır seçeneğinin yanındaki tiki kaldırın ve onaylayın.

Windows Hazırda Bekletme Özelliğini Kapatın

Windows Hazırda Bekletme arka plan servisleri, sistem kaynaklarını oldukça kullanır. Eğer bu servisi sürekli olarak kullanmıyorsanız, Vista'ya performans artışı sağlamak için devre dışı bırakabilirsiniz. Bunun için; Başlat menüsündeki arama kutucuğuna güç yazın ve Güç Seçenekleri ni açın. Plan Ayarlarını Değiştir e tıklayın. Gelişmiş Güç Ayarlarını Değiştir e tıklayın. Uyku seçeneğini genişletin. Hazırda beklemeden önce geçecek süre kısmındaki ayarı sıfıra getirin.

Sistem Geri Yüklemeyi Kapatın

Windows Vista'da, geri yükleme noktası oluşturma büyük oranda sistem kaynağını kullanabilir. Ancak bu özelliği devre dışı bıraktığınızda, sistem çökmesi gibi durumlarda geri döneceğiniz bir nokta da olmayacaktır. Riski üstlenebilirseniz bu ayarı değiştirin. İsterseniz sonra kendiniz bu özelliği istediğiniz bir zaman aktif edip, geri yükleme noktası oluşturabilirsiniz. Bu servisi devre dışı bırakmak için:; Başlat menüsünden Denetim Masası nı açın. Arama kutucuğuna sistem geri yazın. Çıkan ilk sonuçtaki Sistem başlığı altında olan Geri yükleme noktalarını otomatik oluşturmayı aç veya kapat a tıklayın. Çıkan pencerede sistem diskinizin yanındaki tiki kaldırıp, kabul edin ve onaylayın.

Windows Arama İndeksini Kapatın

Windows Vista sisteminizdeki dosya hareketlerini sürekli inceleyip, onları aradığınızda daha kolay ulaşabilmeniz için indeksleme işlemi gerçekleştirir. Ancak çok kullanışlı bir özelik olmasına rağmen, sistem performansını oldukça etkiler. Hızlı aramayı devre dışı bırakmak için; Başlat menüsünden Bilgisayar a tıklayın. C: sürücüsü üzerine sağ tıklayın. Genel sekmesinde aşağıda bulunan Daha hızlı arama için bu sürücüyü dizine ekle seçeneğinin yanındaki tiki kaldırın. Tamam dediğinizde karşınıza çıkacak alt diyalogdaki soruya değişiklikleri C: ve tüm alt klasörlerine uygula yı seçin.

Otomatik Windows Defender Özelliğini Devre Dışı Bırakın

Windows Defender özelliğini devre dışı bırakmak için; Windows Defender ı açın. Araçlar a ve oradan da Seçenekler e girin. Otomatik başlat ın yanındaki tiki kaldırın ve onaylayın.

''ALINTIDIR''



BU KADAR İŞİ YAPTIKTAN SONRA VİSTANIN XP DEN NE FARKI KALDI DİYORSANIZ, ÇÖZÜM ÇOK BASİT : PARDUSSSSSS

Hiç yorum yok: