14 Mart 2009 Cumartesi

Vistayı Hızlandırmanın Yolları -1

Çalıştır Penceresini Geri Getirmek

Bir uygulamayı çalıştırmak için Başlat > Çalıştır yolunu izlerdik. Ancak bu özellik Windows Vista da Başlat Menüsünde bulunmuyor. XP deki gibi Başlat menüsünde, Çalıştır özelliğini görmek isterseniz; Görev Çubuğuna sağ tuş ile tıklayıp, Özellikler penceresini açın. Başlat Menüsü sekmesinden, Özelleştirme butonuna basın. Listeden Çalıştır seçeneğini işaretleyin ve Tamam butonuna basın. Eğer Başlat Menüsünde görünmesin derseniz, aynı özelliğe; Başlat > Tüm Programlar > Erişebilirlik > Çalıştır ile erişebilirsiniz..

Görev Yöneticisi ne Ulaşmak

Windows Vista'da Görev Yöneticisi ne ulaşmak için; CTRL+SHIFT+ESC Kısa yolunu kullanabilirsiniz.

Yedek Almak

Windows Vista da bilgisayarın ve dosyaların yedeğini (Backup) almak için; Başlat > Tüm Programlar > Donatılar > Sistem Araçları > Yedekleme durumu ve konfigürasyonu yolunu izlemelisiniz. Aynı işleme Kısa yoldan ulaşmak için ise ; Başlat > Tüm Programlar > Erişebilirlik > Çalıştır ı açıp, komut satırına; %systemroot%\system32\sdclt.exe yazın veEnter a basın.

Mouse Kutucuğundan Kurtulmak

Bir dosya veya klasör üzerine Mouse ile geldiğinizde çıkan mesaj kutucuğunu iptal etmek için;
başlat >>çalıştır>>regedit yazın kayıt defterini açın.
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced yolunu izleyin. Buradaki ShowInfoTip anahtarının değerini 00000000 olarak değiştirin.

Kısayol Oklarından Kurtulmak

İkonların üzerindeki Ok işaretlerini kaldırmak isterseniz; Başlat > Tüm Programlar > Erişebilirlik > Çalıştır a tıklayın. Açılan penceredeki komut satırına regedit yazın. Açılan pencerede HKEY_CLASSES_ROOT \ lnkfile yolunu bulun. Sağ penceredeki IsShortcut anahtarının adını AriochIsShortcut olarak değiştirin.

Vista Aero Özelliğini Etkinleştirmek

Vista Aero, arkalarını görebildiğiniz cama benzer arabirim öğeleri gibi etkileyici zengin ek görsel efektler sunar. Vista nın bu özelliğinden faydalanabilmeniz için, Ekran kartı ve diğer Donanımlarınızın yeterli seviyede olması gerekir. Aero yu El ile etkinleştirmek için; Başlat > Tüm Programlar > Donatılar > Komut İstemi ne Sağ tuşla tıklayın ve açılan menüden Yönetici Olarak Çalıştır ı seçin. Komut satırına regedit yazın ve açılan penceredeki HKEY_CURRENT_USER / Software / Microsoft / Windows/ DWM yolunu izleyin. Buradaki Composition anahtarını çift tıklayıp 1 değerini girin. Sonra da Composition Policy anahtarını çift tıklayıp 2 değerini girin. Kayıt defterinden çıkın ve komut satırında net stop uxsms komutunu çalıştırın. net start uxsms komutuyla servisi tekrar çalıştırın.

Hoşgeldiniz Penceresini Kaldırmak

Vista açılışında çıkan Hoşgeldiniz Penceresini iptal etmek isterseniz; Başlat > Tüm Programlar > Erişebilirlik > Çalıştır a tıklayın. Açılan penceredeki komut satırına regedit yazın. Açılan pencerede; HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\ CurrentVersion\Run yolunu izleyin. Buradaki WindowsWelcomeCenter anahtarına sağ tıklayıp, açılan menüden Sil i seçin.

msconfig Yeniden Başlat Mesajını Almamak

msconfig e girip, gerekli değişiklikleri yaptıktan sonra çıkan, Sistemi Yeniden Başlatmak İstiyormusunuz mesajını almak istemiyorsanız; Başlat > Tüm Programlar > Erişebilirlik > Çalıştır a tıklayın. Açılan penceredeki komut satırına regedit yazın. Açılan pencerede; HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Shared Tools\Msconfig yolunu izleyin. Sağ taraftaki NoRebootUI satırının değerini 1 olarak değiştirin.

Windows Gezginindeki Menü Çubuğunu Görmek

Windows XP deki gibi Windows Gezgininde bulunan Menü Çubuğunu Vistada da görmek isterseniz; Windows Gezgini nde Düzenle > Yerleşim yolunu takip edin. Buradaki Menü Çubuğu kutucuğunu işaretleyin.

Dosyaları Yedekleyin

Windows Vista da dosyalarınızı yedeklemek için ikinci bir Sabit Disk e ihtiyaç var. Ya da CD veya DVD sürücüsüne yedekleme yapabilirsiniz. Bunun için; Denetim Masası > Yedekleme ve Geri Yükleme Merkezi > Dosyaları veya Tüm Bilgisayarı Yedekle > Dosyaları Yedekle yolunu izleyin. Açılan pencerede nereye Yedekleme yapılacağını (Sabit Disk, CD, DVD) belirtin. Ardından hangi Dosyaların Yedekleneceğini belirleyin ve son olarak hangi sıklıkla Yedekleme yapılacağını (hangi gün gibi) belirtin.

Tüm Bilgisayarı Yedekleme ve Geri Yükleme

Tüm Bilgisayarı Yedeklemek suretiyle, Bilgisayarınızın bütün şekliyle adeta bir kopyasına sahip olacaksınız. Böylece Sisteme bir zarar geldiğinde hiç bir kayıp vermeden, tekrar sağlam sisteminize kavuşmuş olacaksınız. Bunun için; Denetim Masası > Yedekleme ve Geri Yükleme Merkezi > Dosyaları veya Tüm Bilgisayarı Yedekle > Bilgisayarı Yedekle yolunu izleyin. Açılan pencerede nereye Yedekleme yapılacağını belirleyin. Ardından hangi Sabit Disk in yedekleneceği seçildikten sonra Vista bu işlem için kaç adet DVD gerekeceğini belirleyecek. Bundan sonra Yedekleme işlemini gerçekleştireceksiniz. Sistemi Geri Yüklemek için; Vista CD sini veya DVD sini Bilgisayarınıza takıp, Bilgisayarınızı yeniden başlatın. Bilgisayar bu sistemle açılınca, sizden Dil Seçenekleri nden bir Dil seçmenizi isteyecek. Dil i seçtikten sonra Bilgisayarınızı Onarın şıkkını seçin. Onarmak istediğiniz İşletim Sistemini seçin. Son olarak Sistem Kurtarma menüsündeki Windows Tam Pc Geri Yükleme ye tıklayın.

Onay Kutusu Kullanın

Birden fazla Dosyayı veya Klasörü, bir defada seçmek için Onay Kutusu kullanarak işleminizi hızlandırabilirsiniz. Bunun için; Bilgisayarım > Düzenle > Klasör ve Arama Seçenekleri > Görünüm > Liste seçenekleri ne girin. Buradaki Öğe Seçmek İçin Onay Kutularını Kullan seçeneğini seçin ve Tamam a tıklayın.

Dizin Oluşturma Hizmetini Başka Bir Sürücüye Taşıyın

Bilgisayarınızda birden fazla diskiniz varsa ve arama için, Dizin Oluşturma Hizmetinin verilerini hızlı bir sürücüde (Sata Disk gibi) saklayıp, performans artışı ve hız artışı sağlayabilirsiniz. Arama için Dizin Oluşturma Hizmetini başka sürücüye taşımak için; Denetim Masası > Sistem ve Bakım > Dizin Oluşturma Seçenekleri > Gelişmiş > Dizin Ayarları penceresindeki Dizin konumu bölümünden Yeni Seç butonuna tıklayın. Açılan pencereden Sürücünüzü seçerek, Yeni Klasör Oluştur butonuna tıklayın. Bir isim yazın. Tamam a tıklayın. Diğer pencereleri kapatıp, Bilgisayarınızı yeniden başlatın.

Hiç yorum yok: