14 Mart 2009 Cumartesi

Vistayı Hızlandırmanın Yolları -3

Spyware ve Adwareleri Bildirmemek

Spyware ve Adwareleri Microsoft SpyNet e rapor yollamasını istemiyorsanız, bunun için; Başlat > Tüm Programlar > Erişebilirlik > Çalıştır a tıklayın. Açılan penceredeki komut satırına regedit yazın. Açılan pencerede; HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows Defender\Spynet yolunu izleyin. Sağ taraftaki SpyNetReporting satırının değerini 0 olarak değiştirin. Eğer böyle bir satır yoksa, Sağ taraftaki boş alana Mouse un sağ tuşu ile tıklayın. Açılan Menüden Yeni ye tıklayın. Tekrar açılan menüdeki DWord Değeri ne tıklayın. Yeni Değer adı altında oluşan satıra SpyNetReporting yazın. Şimdi bu satıra çift tıklayıp açılan penceredeki Değer Verisi alanına 0 yazıp, Tamam deyin.

Windows Live Messenger da Eklentilere İzin Vermek

Windows Live Messenger da Eklentilere İzin Vermek için; Başlat > Tüm Programlar > Erişebilirlik > Çalıştır a tıklayın. Açılan penceredeki komut satırına regedit yazın. Açılan pencerede; HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\MSNMessenger yolunu izleyin. Sağ taraftaki AddInFeatureEnabled satırının değerini 1 olarak değiştirin. Eğer böyle bir satır yoksa, Sağ taraftaki boş alana Mouse un sağ tuşu ile tıklayın. Açılan Menüden Yeni ye tıklayın. Tekrar açılan menüdeki DWord Değeri ne tıklayın. Yeni Değer adı altında oluşan satıra AddInFeatureEnabled yazın. Şimdi bu satıra çift tıklayıp açılan penceredeki Değer Verisi alanına 1 yazıp, Tamam deyin.

Araç İpuçlarından Kurtulmak

Bir belge veya klasör üzerindeyken fare işaretçinizi bir süre beklettikten sonra çıkan Bilgi kutucuğundan kurtulmak için; Başlat > Tüm Programlar > Erişebilirlik > Çalıştır a tıklayın. Açılan penceredeki komut satırına regedit yazın. Açılan pencerede; HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced yolunu izleyin. Sağ taraftaki ShowInfoTip satırının değerini 0 olarak değiştirin. Eğer böyle bir satır yoksa, Sağ taraftaki boş alana Mouse un sağ tuşu ile tıklayın. Açılan Menüden Yeni ye tıklayın. Tekrar açılan menüdeki DWord Değeri ne tıklayın. Yeni Değer adı altında oluşan satıra ShowInfoTip yazın. Şimdi bu satıra çift tıklayıp açılan penceredeki Değer Verisi alanına 0 yazıp, Tamam deyin.

Glass (Cam) Efekt lerini Elle Açmak

Özellikle Pencere kenarlarının görünümüme Cam Efekti katmak istiyorsanız, Bunun için; Başlat > Tüm Programlar > Erişebilirlik > Çalıştır a tıklayın. Açılan penceredeki komut satırına regedit yazın. Açılan pencerede; HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\DWM yolunu izleyin. Sağ taraftaki UseAlternateButtons satırının değerini 0 olarak değiştirin. Eğer böyle bir satır yoksa, Sağ taraftaki boş alana Mouse un sağ tuşu ile tıklayın. Açılan Menüden Yeni ye tıklayın. Tekrar açılan menüdeki DWord Değeri ne tıklayın. Yeni Değer adı altında oluşan satıra UseAlternateButtons yazın. Şimdi bu satıra çift tıklayıp açılan penceredeki Değer Verisi alanına 0 yazıp, Tamam deyin. Aynı şekilde HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\DWM Anahtarındayken, aşağıdaki Satır Adlarını ve Değerlerini yukarıdaki gibi girin. Satır Adı = EnableMachineCheck Değeri = 0 Satır Adı = Glass Değeri = 1 Satır Adı = Metal Değeri = 0 Satır Adı = ForceSoftwareD3D Değeri = 0 Satır Adı = DebugMessages Değeri = 0 Satır Adı = DebugZOrder Değeri = 0 Satır Adı = DebugMouse Değeri = 0 Satır Adı = DebugDumpTree Değeri = 0

Pencere Kenarlıklarını Ayarlayın

Vistanın pencere kenarlıkları, özellikle üst kenar oldukça kalın tasarlanmış. Pencere kenarlıklarını istediğiniz bir kalınlıkta görmek istiyorsanız, Bunun için; Masaüstündeyken Mouse un Sağ tuşuna tıklayıp, açılan menüden Kişiselleştirme ye tıklayın. Ardından Pencere Rengi ve Görünümü ne tıklayın. (Eğer Aero arabirimini kullanıyorsanız, Daha Çok Renk Seçeneği İçin Klasik Görünüm Özelliklerini Aç a tıklamalısınız.) Açılan penceredeki Gelişmiş butonuna ve ardından Kenarlık Doldurma ya tıklayın. Buradaki Değeri değiştirerek istediğiniz kalınlığa ayarlayın.

Önizleme Özelliğini Etkinleştirmek

Resimleri, Belgeleri ve diğer Dosyaları açmadan, bir tıklamayla pencerenin sağında, Önizleme olarak görmek istiyorsanız, Bunun için; Her hangi bir Klasör açın. Pencerenin üst tarafında Araç Çubuğundaki Düzenle seçeneğine tıklayın. Açılan menüden Yerleşim > Önizleme Bölmesi ne tıklayın.

Masaüstü Simgelerini Görmek

Masaüstünde istediğiniz Simgelerin görünmesini istiyorsanız. Bunun için; Masaüstüne Sağ tıklayın. Açılan Menüden Kişiselleştirme yi seçin. Hemen sol taraftaki Masaüstü Simgelerini Değiştir e tıklayın. Bundan sonra da Masaüstünde görmek istediğiniz simgeleri seçin.

Yazıların Bulanık Görünmesinden Kurtulmak

Windows Vista da, LCD monitörler için yazı tiplerini yumuşatıp okumayı kolaylaştıran ClearType özelliği varsayılan olarak ayarlanmıştır. Eğer CRT monitör kullanıyorsanız, bu özellik yazıları bulanık olarak görmenize sebep olabilir. Bu durumdan kurtulmak için; Masaüstüne Sağ tıklayın. Açılan Menüden Kişiselleştirme yi seçin. Ardından Pencere Rengi ve Görünümü ne sonra da Daha Çok Renk Seçeneği İçin Klasik Görünüm Özelliklerini Aç a tıklayın. Efektler butonuna tıklayın. Buradan da Ekran Yazı Tipi Kenarlarını Düzeltme seçeneğindeki işareti kaldırın.

Gereksiz Servisleri Kapatın

XP de olduğu gibi Vista dada kullanmadığınız Servisleri kapatmak suretiyle, sisteminizi bir miktar hızlandırabilirsiniz. Bunun için; Başlat > Çalıştır a girin. Açılan penceredeki komut satırına services.msc yazın. Bunun ardından açılan pencerede çalışan bütün servisleri görebilirsiniz. Aşağıdaki servislere çift tıklayıp açılan pencereden, Devre Dışı kutucuğunu işaretleyerek, bu servisi devre dışı bırakabilirsiniz. Dağıtılmış Bağlantı İzleme İstemcisi IKE ve Auth IPsec Anahtarlama Modülleri Tablet PC Giriş Hizmeti Windows Hata Raporlama Hizmeti

Yetersiz Disk Alanı Kontrolünü Kaldırmak

Yetersiz Disk Alanı Kontrolünü kaldırarak, sisteminizi daha da hızlandırabilirsiniz. Bunun için; Başlat > Tüm Programlar > Erişebilirlik > Çalıştır a tıklayın. Açılan penceredeki komut satırına regedit yazın. Açılan pencerede; HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies yolunu izleyin. Sağ taraftaki boş alana Mouse un sağ tuşu ile tıklayın. Açılan Menüden Yeni ye tıklayın. Açılan menüdeki Anahtar a tıklayın. Oluşan satıra isim olarak Explorer yazın. Sağ taraftaki boş alana Mouse un sağ tuşu ile tıklayın. Açılan Menüden Yeni ye tıklayın. Tekrar açılan menüdeki DWord Değeri ne tıklayın. Yeni Değer adı altında oluşan satıra NoLowDiskSpaceChecks yazın. Şimdi bu satıra çift tıklayıp açılan penceredeki Değer Verisi alanına 1 yazıp, Tamam deyin.

Defender'in Microsoft SpyNet'e Rapor Yollamasını Engellemek

Başlat > Tüm Programlar > Erişebilirlik > Çalıştır a tıklayın. Açılan penceredeki komut satırına regedit yazın. Açılan pencerede; HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows Defender\Spynet yolunu izleyin. Sağ penceredeki, SpyNetReporting i tıklayıp, değer olarak 0 girin. <<<>>> Başlat > Denetim Masası > Windows Kenar Çubuğu Özellikleri > Windows Başladığında Kenar Çubuğunu Başlat kısmındaki işareti kaldırın.

Başlat Menüsünün Açılış Süresini Kısaltmak

Başlat > Tüm Programlar > Erişebilirlik > Çalıştır a tıklayın. Açılan penceredeki komut satırına regedit yazın. Açılan pencerede; HKEY_CURRENT_USER/CONTROL PANEL/Desktop yolunu izleyin. Sağ penceredeki, MenuShowDelay i tıklayıp, değerini 1 olarak değiştirin.

Açılışınız Güzelleşsin

Vista yı farklı bir açılışla başlatmak isterseniz; Başlat > Tüm Programlar > Erişebilirlik > Çalıştır a tıklayın. Açılan penceredeki komut satırına msconfig yazıp, Tamam deyin. Açılan pencerede Önyükleme menüsüne tıklayın. Buradaki GUI önyüklemesi yok seçeneğini işaretleyip, bilgisayarı kapatıp, yeniden başlatın.

Menüleri Geri Getirin

Vista pencerelerinde Dosya, Düzen, Görünüm gibi menüleri görmek isterseniz; Her hangi bir pencere açıp, Düzenle ye tıklayın. Sonra Klasör ve Arama Seçenekleri nden Görünüm e geçin. Buradaki Her Zaman Menüleri Göster seçeneğini işaretleyin.

Genel Uyarıları Kaldırın

Vista çalışırken olur olmaz zamanlarda çeşitli uyarı mesajlarında kurtulmak ve kaldırmak istiyorsanız, bunun için; Mesaj verildiğinde Sağ alt taraftaki İkona Mouse ile Sağ tıklayın. Açılan menüden Güvenlik Merkezi Seçeneği ni seçin. Açılan penceredeki Güvenlik Merkez Uyarılarını Değiştir (Change The Way Security Center Alerts Me) e tıklayıp, Bildirme (Don't Notify Me) ile Simgeyi Görüntüleme (Don't Display The İcon) seçeneklerini işaretleyin.

Simgelerin Boyutunu Değiştirmek

Masaüstündeki simgelerin boyutunu istediğiniz boyutlarda değiştirebilirsiniz. Bunun için; Bir Simgenin üzerine gelin. Klavyedeki Ctrl tuşuna basılı tutarak Mouse un tekerleğini yukarı, aşağı hareket ettirerek istediğiniz boyuta ayarlayın.

XPS Dökümanı Oluşturmak

Adobe Acrobat Reader programında açılmak üzere, bir XPS dökümanı oluşturmak isterseniz; Not Defteri ni açın. Buraya istediğiniz yazıyı yazıyı açıp, Yazdır butonuna basın. Açılan pencereden yazıcı olarak XPS Yazıcısı nı seçip, Yazdır a tıklayın. Bu işlemden sonra dökümanınız Acrobat Reader de açılmaya uygun XPS formatında kaydedilecektir.

Hiç yorum yok: