14 Mart 2009 Cumartesi

Vistayı Hızlandırmanın Yolları -2

Oturum Açma Şifrenizi Unutursanız

Windows Vista da Oturum Açma şifresini unuttuysanız, oluşturacağınız Sıfırlama Disk i ile Oturum açma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için; Denetim Masası > Kullanıcı ve Aile Güvenliği > Kullanıcı Hesapları na gelin. Sol taraftaki panelden, Şifre Sıfırlama Diski Oluştur seçeneğine tıklayın. Açılan pencerede Şifrenizi nerede saklayacağınızı (Disket veya Usb Bellek) seçin. Disket veya Usb Belleğinizi takın. Şifrenizi girin. Kısa bir süre sonra işleminiz bitecektir. Daha sonra zamanlarda, Oturum açarken yanlış bir şifre girerseniz, bir hata mesajı alacaksınız. Bu hata mesajının bulunduğu pencerede Şifrenizi Sıfırlayın ibaresi göreceksiniz. Buna tıklayın ve Disket ya da Usb Bellek vasıtasıyla Oturumu açın.

İmzasız Sürücü Uyarısını İptal Etmek

Başlat > Tüm Programlar > Erişebilirlik > Çalıştır a tıklayın. Açılan penceredeki komut satırına cmd yazın. Açılan pencerede komut satırına bcdedit -set loadoptions \”DISABLE_INTEGRITY_CHECKS” yazıp, Enter a basın. Sistemi yeniden başlatın.

Saatin Yanında İsminiz Yazsın

Vista da Masaüstündeki saatin yanında İsminizin de görünmesini isterseniz; Bilgisayarım > Denetim Masası > Bölge ve Dil Seçenekleri ne girin. Bu Biçimi Özelleştir Butonuna tıklayın. Açılan Bölümden Saat yazan yere girin. Saat Biçimi yazan yere ss:dd:isim yazıp, Tamam deyin.

Vista nın Aero Özelliğini Kaldırmak

Başlat > Tüm Programlar > Erişebilirlik > Çalıştır a tıklayın. Açılan penceredeki komut satırına regedit yazın. Açılan pencerede; HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\DWN yolunu izleyin. Buradaki ColorizationColor anahtarına sağ tıklayıp, açılan menüden Sil i seçerek,silin. CompositionPolicy anahtarının değerini de 0 yapın.

Vista nın Aero Özelliğini Hızlandırmak

Windows Vista daki Aero Özelliğini Hızlandırmak için; Masaüstünde sağ tıklayıp, açılan menüden Kişiselleştirme i seçin. Açılan pencereden Pencere Rengi ve Görünümü tıklayıp, Saydamlığı Etkinleştir satırının yanındaki işareti kaldırın ve Tamam a tıklayın. Başlat > Bilgisayar a Sağ tıklayıp açılan menüden Özellikler i seçin. Açılan pencerede Gelişmiş Sistem Ayarları kısmına girin. Buradan da performans > Ayarlar kısmına girin. Son olarak Araç İpuçları görüntüye azaltarak ya da slaytla gelsin satırındaki işareti kaldırıp, Tamam deyin.

Ekran Görünümünü Kaydedin

Bilgisayarınızın her hangi bir yerindeyken, bulunduğunuz Ekranın bir kısmını veya tamamını jpeg, gif, png formatında kaydetmek için; Başlat > Programlar > Donatılar > Ekran Alıntısı Aracı yolunu izleyin.

Resimlerde Değişiklik

Resimlerinizde, Kırmızı Göz sorununu düzeltmek, Siyak - Beyaz hale getirmek, Pozlandırma yı (aydınlık, karanlık) ve Renk Dengesini ayarlamak için; Başlat > Tüm Programlar > Windows Fotoğraf Galerisi ni açıp, gerekli değişiklikleri yapabilirsiniz.

Birden Çok Resmi Bir Defada Adlandırma

Aynı sözcüğü veya sözcük grubunu kullanarak, bir grup resmin tamamını bir defada yeniden adlandırabilirsiniz. Bunun için; Başlat > Tüm Programlar > Windows Fotoğraf Galerisi ni açın. Ctrl tuşunu basılı tutun ve ardından yeniden adlandırmak istediğiniz resimleri tıklayın. Resimleri sağ tıklayın ve ardından Yeniden adlandır ı tıklayın. Bilgi bölmesinde, ad kutusuna bu resim grubu için yeni bir ad yazın. Her resme farklı bir sıra numarasıyla yeni bir ad verin. Mesela; Türkiye Gezisi 2007 (1), Türkiye Gezisi 2007 (2), Türkiye Gezisi 2007 (3) gibi.

Vista Özelliklerini Etkinleştirme veya Devre Dışı Bırakma

Vista'da bulunan bazı programlar ve özelliklerin, kullanılmadan önce etkinleştirilmesi gerekir. Diğer bazı özellikler varsayılan olarak etkindir, ancak bu özellikleri kullanmıyorsanız devre dışı bırakabilirsiniz. Windows'un önceki sürümlerinde, bir özelliği devre dışı bırakmak için bilgisayarınızdan tamamıyla kaldırmanız gerekirdi. Vista da, özellikler sabit diskinizde depolanmaya devam eder. Böylece isterseniz bunları yeniden etkinleştirebilirsiniz. Bir özelliğin kapatılması bu özelliği kaldırmaz ve Windows özellikleri tarafından kullanılan sabit disk alanı miktarını azaltmaz. Seçiminizi uygulamak için; Başlat > Denetim Masası > Programlar > Windows özelliklerini etkinleştir veya devre dışı bırak ı tıklayın. Yönetici parolası veya onay istenirse, parolayı yazın veya onay verin. Bir Windows özelliğini etkinleştirmek için, özelliğin yanındaki onay kutusunu seçin. Bir Windows özelliğini devre dışı bırakmak için onay kutusunu temizleyin ve Tamam a tıklayın.

Doğrudan Bellek Erişimi'ni (DMA) Açma veya Kapatma

Doğrudan bellek erişimi (DMA) özelliği genellikle varsayılan olarak sabit diskler, DMA'yı destekleyen CD veya DVD sürücüleri gibi aygıtlar için etkinleştirilmiş durumdadır. Ancak, aygıt düzgün şekilde yüklenmemişse veya bir sistem hatası varsa DMA'yı elle etkinleştirmeniz gerekebilir. Bunun İçin; Başlat > Denetim Masası > Sistem ve Bakım > Aygıt Yöneticisi ni tıklayın. Yönetici parolası veya onay istenirse, parolayı yazın veya onay verin. Sol bölmede, IDE ATA/ATAPI denetleyicileri nin yanındaki artı işaretini tıklayıp, genişletin. Etiketinde Kanal sözcüğü bulunan her simgeyi sağ tıklayın, ardından Özellikler'i tıklayın. Gelişmiş Ayarlar sekmesini tıklayın, sonra Aygıt Özellikleri altında DMA'yı Etkinleştir onay kutusunu seçin veya işaretini kaldırıp, Tamam a tıklayın.

ReadyBoots Özelliğini Kullanma

Bilgisayarınızı hızlandırmak için USB flash sürücülerini kullanabilirsiniz. Adeta ek Ram (Hafıza) gibi düşünebileceğiniz bu Vista nın ReadyBoots özelliği için en az 256 Mb. kapasiteli USB 2.0 Flash Belleğe ihtiyacınız var. 512 Mb., 1 Gb. veya üstü daha fazla hız sağlayacaktır. Vista nın bu özelliğinden faydalanmak için; Bilgisayarınıza bir flash sürücü takın. Otomatik Kullan penceresi otomatik olarak açılacaktır. Genel Seçenekler altında, Sistemimi hızlandır ı tıklayın. Flash sürücünüzün Özellikler iletişim kutusu görüntülenecektir. Bu penceredeki ReadyBoost sekmesini tıklayın ve Bu aygıtı kullan ı tıklayıp sisteminizin hızını artırmak için flash sürücünüzdeki kullanılabilir alanın ne kadarını ayırmak istediğinizi seçmek için kaydırıcıyı sürükleyin. Son olarak Tamam a tıklayın.

Vista da Harddisk Bölümlemek

Windows Vista İşletim sisteminiz ile çalışırken, Harddiskinizi istediğiniz şekillerde ve doğrultuda bölümleyebilirsiniz. Bunun için; Denetim Masası > Yönetimsel Araçlar > Disk Yönetimi ne tıklayın. Bölmek istediğiniz sürücünüze (C, D veya bir başkası) sağ tıklayıp, Birimi Küçült ü secin. Açılanan menüden Küçültülecek Alan Miktarını MB Olarak Girin kısmına Harddiskiniz de ayırmak istediğiniz kapasiteyi girin. Mesela Harddiskiniz 80 Gb. ise ve bunun 40 Gb. nı ayırmak istiyorsanız, 40000 yazın. Sonra da Küçült deyin. Bir süre bekleyin, biraz uzun sürebilir. Bu arada hiç bir şeye dokunmayın, bekleyin. işlem bittiğinde, Yeşil renkte yeni bir sürücü oluşacaktır. Bu yeni sürücüye sağ tıklayıp, biçimlendirme ( Format ) işlemini gerçekleştirin.

Sistem Sağlık Raporu Oluşturma

Sisteminiz hakkında olumlu veya olumsuz bir çok bilgiye ulaşabilmek için, Sistem Sağlık Raporu oluşturabilirsiniz. Bunun için; Denetim Masası > Performans Bilgileri ve Araçları > Gelişmiş Araçlar ı açın. Buradaki Sistem Sağlık Raporu Oluştur a tıklayın. Kısa bir sistem taramasının sonunda bilgilere ulaşabilirsiniz.

Hazırda Beklet Özelliğini Devre Dışı Bırakmak

Windows Vista da Hazırda Beklet Özelliğini kapatmak istiyorsanız; Başlat > Tüm Programlar > Erişebilirlik > Çalıştır a tıklayın. Açılan penceredeki boş satıra powercfg -H OFF yazıp, Tamam a tıklayın.

Sistemi Daha hızlıKapatmak

Vista kapanırken geçen süreyi kısaltmak isterseniz, daha çabuk kapanmasını istiyorsanız, bunu için; Başlat > Tüm Programlar > Erişebilirlik > Çalıştır a tıklayın. Açılan penceredeki komut satırına regedit yazın. Açılan pencerede; HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control yolunu izleyin. Sağ taraftaki WaitToKillServiceTimeout satırının değerini 2000 olarak değiştirin.

Hiç yorum yok: